Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 26 maja 2019, 10:15 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 maja 2019, 10:10
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam serdecznie.

Mam poważny problem.

Robię wirtualizację na sprzęcie laptopie z i3 2350m z 4gb ram oraz dyskiem ssd i zintegrowaną grafiką i win 7 bardzo ładnie i płynnie chodzi na tej konfiguracji.

Wczoraj postawiłam win7 na nowym laptopie z i7 3610qm z 8gb ramu , dyskiem ssd oraz grafiką nvidia 630m 2gb i działa to tragicznie. Win7 już laguje podczas ładowania systemu, opcja wirtualizacji jest włączona w biosie, w ustawieniach virtual boxa kombinowałam ze wszystkimi ustawieniami czyli rdzenie,ram, akceleracja 2d,3d, zmiana grafik itp i nie pomaga. Zainstalowałam pakiet dodatków guest i dalej to samo.

Dlaczego na dużo słabszym sprzęcie to tak źle chodzi... przecież powinno być dużo lepiej. Nie jest to procesor niskonapięciowy ten i7 , ma 4 rdzenie, 8 wątków.

W czym tkwi błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 12:11 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 paź 2010, 19:41
Posty: 23
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Piszesz "Dlaczego na dużo słabszym sprzęcie to tak źle chodzi..." rozumiem, że miało być na mocniejszym...

Czy masz tę samą wersję VirtualBox na obu laptopach, moze jakiś bug w aktualizacji. Czy takie same ustawienia na VM Windows 7?? Na nowym instalowałaś system na nowo czy moze robiłaś jakiś eksport ze starego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 16:32 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 maja 2019, 10:10
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Tak, pomyłka. Miało być na mocniejszym sprzęcie.

Na obu laptopach jest ta sama wersja Virtualboxa 6.0.6 , takie same ustawienia , vmka postawiona od nowa na nowym laptopie.

Problem polega na tym ,że już nawet podczas ładowania windowsa jak jest ekran wyboru tryb awaryjny, uruchom windows normalnie itp. nie pojawia się ten ekran nagle tylko wierszami z góry na dół.

Coś jakby był problem grafiką, nie wiem co mam myśleć. Taki sam miałam problem z poprzednim ultrabookiem na i5, była to wersja niskonapięciowa więc stwierdziłam że kupię coś mocniejszego czyli i7 QM i wraz jest to samo...

Na vmware player jest ten sam problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 17:18 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5510
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 134 raz
Witaj,

sprawdź jaki rezultat da wyłączenie akceleracji grafiki 3D: (Settings -> Display -> Enable 3D Acceleration).

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 18:04 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 maja 2019, 10:10
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
To nic nie pomaga. Zmieniałam wszystkie parametry,ustawienia i nic :( jestem zrozpaczona


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 19:17 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 04 maja 2011, 12:56
Posty: 26
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
A jaki system operacyjny jest na tych latopach? Win 7 czy Win10?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 19:54 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 maja 2019, 10:10
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Win 7.

Najlepsze jest to,że jak mam VM z linuxem to nawet podczas ładowania konsoli zamula, ładuję sie 5min zanim odpali.

Na tym i3 laptopie trwa to może 15-30sec..,

Ewidentnie coś ze wsparciem systemu jest tylko nie wiem gdzie tego szukać. MASAKRA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 22:10 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 paź 2010, 19:41
Posty: 23
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Dziwna sytuacja bo na takim sprzecie, bez problemu powinno dzialac nawet kilka maszyn wirtualnych uruchomionych jednoczesnie. A jedna VM z Windows 7 i przydzielonymi 2 GB RAM powinna dzialac niemal jak system natywny, bez widocznych opoznien.

Sprawdz jeszcze czy jakis proces/procesy nie obciazaja nadmiernie systemu, moze cos dziala w tle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 maja 2019, 23:09 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 maja 2019, 10:10
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Świeżo postawiony win7 , wszystkie sterowniki wgrane. Nie wiem o co chodzi... Pomóżcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 maja 2019, 20:45 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 04 maja 2011, 12:56
Posty: 26
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
System na laptopie, jak piszesz świeżo postawiony, instalowałaś z 'czystego' ISO microsoftowego czy nśnika z jakimiś dodatkami od producenta laptopa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl