Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: VirtualBox DHCP
PostZamieszczono: 20 lip 2020, 15:25 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 20 lip 2020, 15:09
Posty: 1
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam

Jestem tutaj nowy, ale zanim tu trafiłem kilka dni szukałem w necie odpowiedzi na moje pytanie i nie znalazłem. Mam nadzieję, że tutaj otrzymam pomoc.

Potrzebuje stworzyć środowisko testowe (windows 7) z konkretną konfiguracją sieci, aby sprawdzić czy pewne urządzenie po protokole TCP/IP komunikuje się i działa poprawnie.

W tym celu wagę podłączyłem do swojej sieci która jest w innej klasie adresowej (192.168.1.0/24). W WirtualBox utworzyłem sieć NAT 10.0.0.0/24. Po uruchomieniu wirtualnej maszyny (windows 7) potrzebuje aby internet działał na tej maszynie, sama maszyna miała adres 10.0.0.1 a brama 10.0.0.100. Niestety serwer DHCP VirtualBox'a usilnie bramę adresuje mi na 10.0.0.1 i nie mam pojęcia jak to przesyawić :(

Z poziomu cmd komenda:
Kod:
VBoxManage natnetwork list

zwraca mi takie info:
Kod:
Name:        T1
Network:     10.0.0.0/24
Gateway:     10.0.0.1
IPv6:        No
Enabled:     Yes


Jak zmienić IP Bramy w opisanym przypadku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 23 lip 2020, 17:21 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 12 gru 2009, 16:48
Posty: 6
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
A jak wygląda sytuacja w wypadku statycznej adresacji kart sieciowych?

_________________
Maraka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl