Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 10 lis 2014, 17:37 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
U mnie podstawowy wymog, mozliwosc wlozenia karty 4 x 1 GBE na dane, osobny interfejs na zarzadzanie.

http://www.ceneo.pl/29663703
Duzy koszt nie jest, prawde mowiac posiadam kilku krotnie wiekszy budzet na takie rozwiazanie.
Mysle ze tak jak to mialo miejsce ostatnim razem, sam zbuduje wlasnie rozwiazanie, i posadze na tym open filller (supermicro, xeon e3 8 GB ram, LSI 8-12 dyskow)

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 11 lis 2014, 00:25 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 06 sty 2014, 12:41
Posty: 24
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 4 raz
To raczej pod produkcyjne środowisko? No to jak sam napisałeś, wszystko jest kwestią budżetu. Właśnie kupiliśmy za 28k Qnapa z najwyższej półki wypchanego po pachy, ciężko mi jednak o nim napisać bo... wrócił do producenta (dwie kieszenie martwe). Ale to zależy też do czego, dla małej firmy, za 28k "ręcznie" można wysmażyć mega storage. Dla średniej to orzeszek pod pare pdf ;)
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem iSCSI (same złe doświadczenia), ostatnio stałem się fanem rozwiązań rozproszonych takich jak vSAN i ScaleIO (tylko te testowałem). To jest przyszłość :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 11 lis 2014, 00:34 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Agryppa pisze:
To raczej pod produkcyjne środowisko? No to jak sam napisałeś, wszystko jest kwestią budżetu. Właśnie kupiliśmy za 28k Qnapa z najwyższej półki wypchanego po pachy, ciężko mi jednak o nim napisać bo... wrócił do producenta (dwie kieszenie martwe). Ale to zależy też do czego, dla małej firmy, za 28k "ręcznie" można wysmażyć mega storage. Dla średniej to orzeszek pod pare pdf ;)
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem iSCSI (same złe doświadczenia), ostatnio stałem się fanem rozwiązań rozproszonych takich jak vSAN i ScaleIO (tylko te testowałem). To jest przyszłość :-)



Nie do firmy, do domu ;) @ virtualolivia.com
Do domu nie postawie switcha FC. Ethernet ciagle jest tani, predzej 10GE zrobie.

Bawilem sie tym Synlogy, jak dla mnie zabawka, pakiety, dodatki. To jest fajne rozwiazanie dla kogos, kto szuka wszystko w jednym, pod warunkiem ze wydajnoscia sie nie odbije.

vSAN nie da sie po ethernecie puscic, to raczej technologia FC?

Generalnie pomysl mam na dwie macierze, jedna na backup z dyskami 5.400, a druga dane z 7200. (wszystko opakowane w raid10 by LSI)

I teraz chce jak najlepsza droga dojsc do chassis, nie pozostaje mi jak lacp ethernet, chyba ze masz masz pomysl, switch FC odpada :P

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 12 lis 2014, 08:32 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 06 sty 2014, 12:41
Posty: 24
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 4 raz
Dwie macierze, 10gb ethernet i to wszystko do domu? Boję się zapytać ile masz hostów...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 12 lis 2014, 16:08 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Agryppa pisze:
Dwie macierze, 10gb ethernet i to wszystko do domu? Boję się zapytać ile masz hostów...?


Jeszcze nie mam 10GE, pisalem tylko wybierajac pod katem kosztow w porownaniu FC a 10GE, ethernet ciagle jest tani :)

VM malo okolice 35 sztuk. Nie mam zasobow aby wszystko bylo uruchomione, dlatego soon dojdzie kolejny host esxi z baza 64 gb ram, a to dlatego ze jeddna VM bierze 2.5 gb ramu (Cisco 1000v) na potrzeby laboratorium. A na koniec kilka TB danych, jezeli bym stracil to czeka mnie mariott i skok bez spadochronu :)

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 lis 2014, 18:26 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
DSM jako maszyna wirtualna, poki co spelnia ciekawa role, po CIFS podlaczylem zasob z filmami, i po sieci WAN, bardzo plynnie mozna filmy ogladac.

Screnn z wykorzystywanym laczem po stronie DSM.

http://oi62.tinypic.com/256fyq8.jpg

Minus, po wlaczeniu obslugi HTTPS niestety ogladanie filmow juz nie jest mozliwe po sieci WAN (ruch jest natowany DNAT)

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 20 lis 2014, 14:18 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 06 sty 2014, 12:41
Posty: 24
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 4 raz
Mimo wszystko ja bym nie budował własnego storage tylko inwestował w NAS, jeśli chodzi o kasę to pewnie wyjdzie tak samo a pewność działania zawsze większa.

Apropo można już testować DSM 5.1 jako wirtualną maszynkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 22 lis 2014, 00:03 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
Agryppa pisze:
Mimo wszystko ja bym nie budował własnego storage tylko inwestował w NAS, jeśli chodzi o kasę to pewnie wyjdzie tak samo a pewność działania zawsze większa.

Apropo można już testować DSM 5.1 jako wirtualną maszynkę.


Zgadzam sie, dlatego mysle o openfiler, cos bardziej sie przekonuje do tego rozwiazania.
Sam DSM nie jest dla mnie pewnikiem dla tego co potrzebuje. Wszystko fajnie od srodka wyglada, ale to wsparcie softwarowe,a ja potrzebuje hardware (kontroler, raid, i na to aplikacja do zarzadzania iscsi/nfs.

Moze jutro zajme sie DSM 5.1.

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 22 lis 2014, 21:51 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 06 sty 2014, 12:41
Posty: 24
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 4 raz
Zupełnie przypadkiem trafiłem na wątek w forum xpenology na którym ludzie raportują działanie gnoboot+dsm na fizycznym sprzęcie. Wychodzi na to, że ludzie używają tego do budowania własnych serwerów z Synology DSM. To jest dopiero kosmos :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 25 lis 2014, 02:14 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 02 mar 2013, 07:49
Posty: 219
Podziękował: 4 raz
Pomógł: 1 razy
A ja mam buga, nie da sie przewijac filmow (pasek przewijania)... (chrome, ff, ie)

:(((((

_________________
Pierwszy w Polsce projekt o domowym labie :)

http://www.VirtualOlivia.com | fb.com/VirtualOlivia | youtube.com/VirtualOlivia

Problemy z sieciami ? serwrami ? VMware ? Potrzebuje korepetycji z zakresu IT ?
kontakt [at] ines.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl