Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 19 mar 2019, 18:11 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 19 mar 2019, 17:12
Posty: 3
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witajcie.

Z programami do wirtualizacji mam już do czynienia od kilkunastu lat. Ostatnio, korzystając z możliwości Windows Server STD (1 "blacha" + 2 virtualki) stawiam często "surowy" serwer, a wszystko (Terminal Srv, SQL) na środowiskach wirtualnych korzystając z Hyper-V.
W domu często coś robię lub sprawdzam na różnych maszynach wirtualnych.

Teraz utknąłem na jednym temacie: Na Hyper-V położonym na WinSrv2008 R2 nie można postawić maszyny z WinSrv2016.

Zapytuję więc:
Mam "zdobyczny" serwerek DELL PowerEdge 2900, na nim półki z dwoma macierzami (RAID-5 + RAID1 + Hot Spare), sterownik Perc5i z baterią i cachem. Ramu pod sufit, dwa mocne Xeony, więc jest z czym walczyć ;)

Co postawić "na blasze" jako hypervisor?

Moje założenia:
    ● serwer (sprzęt) po uruchomieniu uruchamia niektóre maszyny wirtualne (te, którym nadałem status autostartu) - podobnie, jak to robi Hyper-V z WinSrv
    ● mogę się zdalnie zalogować na hypervisora i nim zarządzać
    ● z poziomu hypervisora są narzędzia do backupu
    ● hypervisor podczas instalacji nie zaorze mi wszystkich volumenów, tylko jeden wskazany
    ● maszyny wirtualne mają dostęp do urządzeń zewnętrznych, w tym do klucza HASP USB i do podpisu elektrycznego
    ● Na maszynach wirtualnych kładę różne systemy, począwszy od Win 3.11 przez Win 9x, Win2k itd; OS/2, linuksy, czasem DOS
    ● możliwość migracji systemów fizycznych do wirtualnych
    ● rozwiązanie bezpłatne
    ● mała część zwirtualizowanych środowisk pracuje (klienci się logują i pracują - np. WinSrv 2008R2), większość to środowiska testowe
    ● może jeszcze coś, ale teraz nie pamiętam ;)

Jako hypervisora jak najbardziej dopuszczam linuksy desktopowe. Znalazłem info, że do tego celu jest przeznaczony m.in. Shark Linux, ale na nim utknąłem:
jest tam "Virtual Machine Manager" oraz skrót "Virtual Machines".
W Virtual Machine Manager utworzyłem nową maszynę wirtualną, ale nie wiem, jak ją uruchomić celem instalacji systemu operacyjnego. Nawet nie wiem, gdzie ona jest, aby skonfigurować parametry :roll:
Natomiast Virtual Machines otwiera okienko z jakimiś ikonkami typu Bionic, Hyper, LXDPanel itd - a każda z nich próbuje instalować swoje rzeczy.

Podpowiedzcie, co położyć na blachę?

_________________
Pozdrawiam.
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 21 mar 2019, 11:18 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 09 paź 2009, 15:12
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Hej,
Wymagania masz niemałe. W takiej sytuacji ciekawym rozwiazaniem byłby VirtualBox, ale nie wiem czy brałeś pod uwagę hypervisor typu drugiego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 21 mar 2019, 21:45 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 19 mar 2019, 17:12
Posty: 3
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
lit3r pisze:
Hej,
Wymagania masz niemałe. W takiej sytuacji ciekawym rozwiazaniem byłby VirtualBox, ale nie wiem czy brałeś pod uwagę hypervisor typu drugiego.


Dzięki za odpowiedź.

VirtualBox używam z powodzeniem od lat. Teraz chciałem spróbować "bardziej" - co by to nie znaczyło ;)
Udzieliłeś mi ciekawej podpowiedzi.
Zauważyłem, że wystarczy w zasadzie (dla środowisk linuksowych) do pliku /etc/default/virtualbox dopisać:
Kod:
VBOXAUTOSTART_DB=/etc/vbox
VBOXAUTOSTART_CONFIG=/etc/vbox/autostart.conf


W międzyczasie próbowałem zainstalować:
clonos - zaraz na początku instalacji restartuje serwer - nie szukałem przyczyny
XenServer i XCP-ng - po próbie uruchomienia maszyny wirtualnej mam błąd: "SM has thrown a generic python exception" bez względu, czy VM uruchamiam bezpośrednio z serwera, czy zdalną konsolą. Na chwilę obecną rozwiązania nie znalazłem.

Chyba więc położę na razie jakąś dystrybucję debian/ubuntu, a na niej VirtualBox.

_________________
Pozdrawiam.
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 22 mar 2019, 00:14 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 wrz 2009, 14:32
Posty: 6
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Może Proxmox jest dla Ciebie?

_________________
Barico


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 mar 2019, 16:15 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 23 paź 2018, 13:02
Posty: 1
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Ja tez polecam proxmoxa - poczatek lekko skomplikowany ale potem to już z górki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl