Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 20 lis 2018, 14:25 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 20 lis 2018, 14:11
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Czy macie doświadczenia z instalacja UPSa na Xenserverze (free)? Chciałbym aby była komunikacja po porcie szeregowym/USB lub ethernecie (i soft na Xenserver), która umożliwi wyłączenie wirtualnych maszyn i Xenservera po kilkuminutowym braku zasialania. Sporo producentów ma wsparcie na linuxa, ale jak to wygląda w praktyce..
Nie chiałbym np instalować softu monitorującego UPS np na dodatkowym Windowsie :-)
A może od razu dla takiego małej struktury zamienić XenServer na Debian+Xen? XenServer postawiłem na wolnostojącym niedużym serwerze

Z góry dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 23 lis 2018, 02:06 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 145
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
A nie masz możliwości podpiąć XenServer i komputera z Windows na którym masz XenCenter do tego samego UPS? W taki sposób bezproblemowo pogodzisz XenServer z UPS od APC poprzez PowerChute.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 25 lis 2018, 13:03 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 04 maja 2011, 12:56
Posty: 23
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Matdwa pisze:
Czy macie doświadczenia z instalacja UPSa na Xenserverze (free)? Chciałbym aby była komunikacja po porcie szeregowym/USB lub ethernecie (i soft na Xenserver), która umożliwi wyłączenie wirtualnych maszyn i Xenservera po kilkuminutowym braku zasialania.

Zerknij do tego artykułu:
apcupsd running on Citrix XenServer 7.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 lis 2018, 14:04 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 20 lis 2018, 14:11
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
xenio pisze:
A nie masz możliwości podpiąć XenServer i komputera z Windows na którym masz XenCenter do tego samego UPS? W taki sposób bezproblemowo pogodzisz XenServer z UPS od APC poprzez PowerChute.


Wolałbym zrobić to bez pośrednictwa Windowsa, zastanawiam się czy może podłączyć NAS Synology pod ten sam UPS i na nim znaleźć jakieś rozwiązanie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 30 lis 2018, 01:18 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5285
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
Matdwa pisze:
...zastanawiam się czy może podłączyć NAS Synology pod ten sam UPS i na nim znaleźć jakieś rozwiązanie...

Jeśli nie urządza Cię metoda, którą w linku podał @mararasz to niestety nie przeskoczysz Windows.

Serwer NAS w tym wypadku Ci nie pomoże, gdyż chodzi tu o wywołanie odpowiednich instrukcji za pośrednictwem XenCenter i z tej metody korzysta oprogramowanie wspierające XenServer m.in. APC, Eaton czy naszego rodzimego Ever'a.

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl