Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 16 paź 2018, 19:03 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 16 paź 2018, 18:51
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam
Na laptopie z Windows 10 i i5 (4-gen) mam zainstalowany VirtualBox 5.2.18, a na nim postawioną maszynę wirtualną WS2016S, na której chcę dodać rolę Hyper-V.Niestety podczas dodawana funkcji pojawia się komunikat, że procesor nie ma wymaganych właściwości wirtualizacyjnych.

Coreinfo pokazuje dla Windows 10:
HYPERVISOR - Hypervisor is present
VMX * Supports Intel hardware-assisted virtualization
EPT * Supports Intel extended page tables (SLAT)

Natomiast dla WS2016S:
HYPERVISOR - Hypervisor is present
VMX - Supports Intel hardware-assisted virtualization
EPT - Supports Intel extended page tables (SLAT)

Gwiazdka (*) oznacza, że dana funkcja jest wspierana / dostępna w procesorze
Minus (-) oznacza, że dana funkcja NIE jest wspierana / NIE jest dostępna w procesorze.

W VirtualBox - system - akceleracja mam zaznaczoną opcję Włącz obsługę VT-x/AMD-V.

Tak jakby VirtualBox nie wspierał ww. opcji dla wirtualizacji ?
Help :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 17 paź 2018, 23:38 
Offline
V-aplikacja
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 kwie 2009, 14:37
Posty: 34
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Hej,

Jeśli rolę Hyper-V instalowałeś z poziomu Server Manager, to spróbuj posłużyć się PowerShellem i wydać następujące polecenia:

Kod:
Enable-WindowsOptionalFeature –Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V –All -NoRestart

Install-WindowsFeature RSAT-Hyper-V-Tools -IncludeAllSubFeature

Install-WindowsFeature RSAT-Clustering -IncludeAllSubFeature

Install-WindowsFeature Multipath-IO

Restart-Computer


PS. Każda linia to oddzielne polecenie.

_________________
_.-~`kjub`~-._


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 paź 2018, 10:02 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5260
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
@infoka

Jeśli chcesz korzystać z wirtualizacji zagnieżdżonej to VirtualBox nie jest najlepszym wyborem. Już dziewięć lat temu na forum VirtualBoksa pojawiły się sugestie dotyczące tej funkcjonalności. Z tego okresu można też znaleźć ślady w kodzie wskazujące na „pracę” nad usprawnieniami zmierzającymi do tego by tę funkcjonalność wprowadzić. Niestety jak się okazuje nie jest to priorytetowa sprawa.

Polecam w tej materii VMware Workstation, pod którego kontrolą możesz bezproblemowo uruchomić zarówno ESXi jak i Hyper-V.

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 23 paź 2018, 14:26 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 16 paź 2018, 18:51
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
@Washi Czy jest darmowa wersja do testów ?

@kjub Dziękuję, za pomocą komend udało się zainstalować.
Jednak jak chce uruchomić wirtualną maszynę na Hyper-V pojawia się komunikat błędu podczas próby uruchomienia maszyny wirtualnej... funkcja hypervisor nie jest uruchomiona.
Komunikat również mówi, żeby sprawdzić procesor, bios czy obsługuje wirtualizację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 paź 2018, 11:27 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5260
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
infoka pisze:
@Washi Czy jest darmowa wersja do testów ?

Tutaj znajdziesz VMware Workstation w wersji testowej:
https://www.vmware.com/products/worksta ... ation.html

Tutaj VMware Workstation Player (ograniczona wersja powyższego ale darmowa do zastosowań niekomercyjnych):
https://www.vmware.com/products/worksta ... ation.html

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl