Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 31 sie 2018, 14:20 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 31 sie 2018, 14:07
Posty: 3
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Posiadam obecnie serwer Actina płyta Supermicro X11SSM-F, 8GB RAM ECC, 2 dyski HGST Sata 1TB, Xeon E3-1220 v5 3Ghz.
Około 50 użytkowników. Lan 10/100.

Chcę postawić na tym system i na tym kilka maszyn wirtualnych
- serwer plików dla użytkowników na Samba + MySql (pełni rolę NAS)
- Eset Remote Administrator do obsługi antywira
- inne na testy

Myślałem zainstalować Proxmox na fizycznej maszynie i na tym odpalić wirtualki na OpenMediaVault (ext4) lub FreeNas (ZFS)

1. Jaki RAID ?

Mogę dokupić 2 dyski SSD na system i zrobić RAID1 a na pozostałych trzymać maszyny wirtualne
Nie wiem tylko czy robić RAID sprzętowy z poziomu kontrolera czy jakiś programowy(mdadm) lub LVM.
Co jest bezpieczniejsze w przypadku uszkodzenia fizycznego serwera, systemu plików itp.
Co jak padnie mi serwer i będę musiał odpalić to wszystko na innym kompie.

2. Jak trzymać pliki użytkowników w NAS ?

Jak zrobię wirtualkę z OMV + Samba to pliki użytkowników (okolo 400GB) mam przechowywać na tej maszynie wewnątrz czy jakoś poza na dysku fizycznym (Pass-through Disks)
Pytam o to w kontekście późniejszego backupu lub przenosin maszyny w razie awarii fizycznego serwera.

3. Backup.
Kopie maszyn tymczasowo robione na dysk zewnętrzny. W przyszłości druga maszyna do replikacji, rsync, HA itp.

4. Co na Hypervisor ?
Co wybrać przy tym sprzęcie Proxmox, EXSi inne ?

Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś sensowne w miarę budżetowe rozwiązanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 01 wrz 2018, 21:22 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 144
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
A co aktualnie pracuje na tym serwerze. Jaki system? Uważam, że lepiej zebrać fundusze na kolejny (a najlepiej 2) by móc uruchomić klaster HA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 02 wrz 2018, 22:10 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 31 sie 2018, 14:07
Posty: 3
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Myślę że obecna konfiguracja jest jednak do "zaorania".
Debian i na nim Samba udostępniająca zasoby po sieci + mysql. Kopia jest robiona na dysk zewnętrzny USB.
To wszystko na dwóch dyskach 1TB w programowym RAID1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 wrz 2018, 20:28 
Offline
V-początkujacy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 paź 2010, 19:12
Posty: 25
Lokalizacja: Okolice Leszna
Podziękował: 2 raz
Pomógł: 0 razy
Zabawa w wirtualizację w środowisku firmowym na jednym serwerze to spora odpowiedzialność. No ale z braku laku... Nie znam się na Proxmoksie ale jeśli w grę miał by wejść ESXi to RAID tylko sprzętowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 11 wrz 2018, 23:32 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 kwie 2009, 14:26
Posty: 18
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
W przypadku uszkodzenia fizycznego to najważniejszy jest backup no i to gdzie środowisko odtworzyć. Bo uruchomić maszynę wirtualną to jedno a uruchomienie jej tak by działała wydajnie to inna sprawa.

Myśląc o plikach użytkowników musisz wziąć pod uwagę to czy te 400 GB to bardziej archiwum, czy pliki, które userzy non stop używają.

Z hypervisorów dochodzi jeszcze XenServer.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 lis 2018, 22:41 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 31 sie 2018, 14:07
Posty: 3
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Z tych 400GB - 90% to archiwa. Wiem, że na jednym serwerze będzie to mało skalowalne i wydajne, ale na ten moment tak muszę to zrobić.
Powiedzmy że zrobię to na ESXi i kontrolerze sprzętowym RAID.

Jak robić te wirtualne maszyny :

1. Dwa dyski wirtualne - jeden na system i drugi na pliki użytkowników. Wtedy te 400GB bedą w jednym pliku wmdk. Nie wiem czy tak się to robi bo jak uszkodzeniu ulegnie ten plik vmdk to poleci 400GB danych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 lis 2018, 01:24 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5260
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
Romek pisze:
... 1. Dwa dyski wirtualne - jeden na system i drugi na pliki użytkowników. Wtedy te 400GB bedą w jednym pliku wmdk. Nie wiem czy tak się to robi bo jak uszkodzeniu ulegnie ten plik vmdk to poleci 400GB danych....


Przede wszystkim kopia zapasowa! Załóż, że nie możesz stracić 1MB danych!

Co do liczby dysków uważam, że w tym wypadku można pomyśleć o dwóch, choć z jednym też powinieneś dać radę. Liczbę dysków w VM ustala się mając na względzie ich wielkość (warto nie wchodzić poza 1TB, a raczej 500-800 GB) oraz szybkość dostępu do danych i I/O (np. SQL). Zwiększając liczbę dysków możesz skrócić czas dostępu do danych, ale przede wszystkim skracasz czas i wielkość snapshota, skracasz czas migracji, backupu, przywracania...

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl