Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 02 kwie 2018, 20:55 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 02 kwie 2018, 20:45
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam Społeczność,
Posiadam dość leciwego laptopa ASUS X56Kr, oparty na AMD Turion x64 1,8 GHz z 4GB RAM. Niestety nie ma w tym laptopie sprzętowej wirtualizacji. A potrzebuję postawić sobie maszynę wirtualną, której ustawię rozdzielczość na 1366x768. Czy ktoś pomoże jak to zrobić? Próbowałem VirtualBox. Niestety nie chce się taka rozdzielczość ustawić. Mam do wyboru tylko dwie: 800x600 oraz 1024x768, co dla mnie jest nie wystarczające. VMWare Workstation nie chce się odpalić (brak sprzętowej wirtualizacji), podobnie Hyper-V (laptop stoi na Windows 10 Ent x64). Nawet próbowałem odpalić stary, dobry Ms Virtual PC 2007 SP1. Niestety wywala mi system.
Pomoże ktoś??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 kwie 2018, 09:33 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5281
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
Witaj,

Spróbuj wykonać poniższe kroki.
1. Uruchom wiersz poleceń (CMD)
2. Przejdź do folderu, w którym zainstalowany jest VirtualBox, domyślnie C:\Program Files\Oracle\VirtualBox
3. Uruchom polecenie VBoxManage.exe setextradata VMzWindows CustomVideoMode1 1366x768x32
gdzie VMzWindows to nazwa maszyny wirtualnej, w której chcesz zmienić rozdzielczość
4. Uruchom maszynę wirtualną
5. Sprawdź czy w systemie zwirtualizowanym wśród dostępnych rozdzielczości znalazła się wymagana przez Ciebie

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 kwie 2018, 10:43 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 02 kwie 2018, 20:45
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Już to robiłem. Niestety ta metoda nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 kwie 2018, 13:04 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5281
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 raz
Pomógł: 134 raz
Sprawdzałeś jak sprawa wygląda na starszej wersji VMware Workstation? Sprzętowe wsparcie dla wirtualizacji wymagane jest od wersji 8, siódemkę pobierzesz z tej strony:
VMware Workstation 7

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 04 kwie 2018, 13:08 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 24 mar 2009, 17:20
Posty: 32
Podziękował: 5 raz
Pomógł: 0 razy
Hej,

w ustawieniach VM w VirtualBox zaznaczyłeś Enable 3D Acceleration?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl