Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 28 paź 2017, 11:37 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 cze 2017, 16:52
Posty: 7
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam serdecznie,
mam problem z połączeniem internetowym w VirtualBox'ie za pośrednictwem połączenia bridged. OS hosta to Windows 10, a VM to Ubuntu Server.
Całość odbywa się na komputerze stacjonarnym, który podłączony jest do Internetu za pomocą WiFi. Umożliwia to karta sieciowa, którą osobno dokupiłem TUTAJ.
Internet działa za pomocą NAT, tylko z Bridged jest problem, nawet jeśli Promiscuous Mode zrobiony jest na Allow All i wypróbowałem wszystkie typy Adapter Type.
W czym może tkwić problem? Czy to kwestia tego połączenia wireless za pomocą tej karty sieciowej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 paź 2017, 13:26 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 137
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
Hej,

nie wydaje mi się by problem leżał po stronie WiFi. To jest świeża instalka VirtualBox?? Masz tam tylko 1 VM z Ubuntu czy jeszcze inne maszyny wirtualne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 paź 2017, 13:59 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 cze 2017, 16:52
Posty: 7
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Jest to świeżo zainstalowany vbox na świeżo przeinstalowanym Windowsie (komputer też w miarę nowy) i nie testowałem na nim jeszcze innych maszynek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 31 paź 2017, 01:09 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 24 mar 2009, 17:20
Posty: 28
Podziękował: 5 raz
Pomógł: 0 razy
Proponuję uruchomić VM z Linux Mint (o ile się nie mylę nie musisz instalować, bo ISO wspiera opcję Live CD/DVD), który powinien wykryć sieć. Wyeliminujesz w ten sposób ew. problemy z konfiguracji Ubuntu.

W sumie Windows 10 też zainstalujesz na maszynie wirtualnej w kilkanaście minut. Sprawdź i daj znać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 02 lis 2017, 19:00 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 cze 2017, 16:52
Posty: 7
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
UPDATE: Przy połączeniu ethernet działa.
Niestety via WiFi nie dziłała także na innych OS'ach.
Ktoś ma pomysł? :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 lis 2017, 01:57 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 22 cze 2009, 19:22
Posty: 62
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 1 razy
Kiedyś miałem dokładnie taki sam problem. Pomogła następująca operacja.

Przejdź do karty z konfiguracji sieci w VirtualBox, a następnie odznacz i zaznacz ponownie pozycję Enable. Wybierz inny tryb, np. NAT a następnie Bridge, wybierz kartę ethernet a następnie Wi-Fi, Permiscous Mode przełącz na Allow a następnie na Deny i odznacz a następnie zaznacz połączenie kablowe. Zapisałem ustawienie i ruszyło.

Jeśli masz jakieś inne sieciówki skonfigurowane w VirtualBox dla tej VM to je usuń.

Czyli reasumując, na pierwszy rzut oka konfiguracja wyglądała poprawnie, ja większość z ustawień, przełączyłem by w końcu wybrać identyczne, takie jakie były z automatu i coś się odblokowało :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 lis 2017, 18:10 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 26 cze 2017, 16:52
Posty: 7
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Trochę to chore, ale na wersji 5.1.30 śmiga, a na tej najnowszej 5.2.0 coś nie dopracowali pod Windowsa.
NA OFICJALNYM FORUM jest spora dyskusja na ten temat i - z tego co widzę - do każdego tematu podchodzą indywidualnie i nie ma jednego rozwiązania.
W każdym razie wersja 5.1.30 mnie całkowicie zadowala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl