Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 29 sie 2017, 08:19 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 29 sie 2017, 08:08
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Cześć :)

Mam specyficzny problem.
Przekonwertowałem sobie fizyczny komputer do maszyny wirtualnej (p2v) za pomocą VMware Converter.
Maszyna wirtualna została przekonwertowana na VMware ESXi 6.5 i działa bez problemu.
Ale cały obraz starego serwer zajmuje ponad 400GB. Na wirtualnej maszynie usunąłem już całą zawartość samby bo jej tam nie potrzebuję.
Za pomącą Gparted (liveCD) zmniejszyłem partycję (na ESXi) do ok 80 GB reszta dysku jest pusta. Ale obraz dysku na serwerze oczywiście dalej zajmuje ponad 400GB.
Jak mam zmniejszyć wielkość dysku wirtualnego do tych 80GB?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 29 sie 2017, 12:44 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 4910
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 13 raz
Pomógł: 128 raz
Cześć,

polecam artykuł KB - Growing, thinning, and shrinking virtual disks for VMware ESX and ESXi (1002019) :
https://kb.vmware.com/selfservice/micro ... Id=1002019

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 29 sie 2017, 15:10 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 28 maja 2009, 21:46
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Możesz jeszcze skorzystać z VMware Converter Standalone, zrobić migracje V2V i zaznaczyć odpowiednią opcję (nie pamiętam dokładnie) w kreatorze, pozwalającą na odzyskanie pustej powierzchni i zmniejszenie rozmiaru dysku wirtualnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 01 wrz 2017, 11:46 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 29 sie 2017, 08:08
Posty: 2
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Mistic - od razu mówię że to nie działa, a tobie chodzi o opcje thin.

Polecam instrukcję tą:
https://www.experts-exchange.com/articl ... nutes.html

W moim przypadku partycję na dysku zmieniłem za pomocą GParted którego odpiłem pod moja wirtualną maszyną. (trzeba zamontować iso z obrazem płyty z GParted i zabootować maszynę z tego iso)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 wrz 2017, 01:10 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 03 kwie 2009, 13:13
Posty: 32
Podziękował: 2 raz
Pomógł: 0 razy
Można jeszcze sklonować wirtualny dysk narzędziem typu ghost.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl