Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 07 mar 2017, 14:49 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 05 mar 2017, 14:42
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam.
Zainstalowałem na VB klienta WinXP z połączeniem typu bridged adapter. Po odpaleniu na nim przeglądarki dostaję komunikat od dostawcy internetu, o podłączeniu nowego sprzętu u nich nie zarejestrowanego. Wysłałem im zgłoszenie rejestrujące adres mac, ale jak go dodali u siebie, to po włączeniu guesta, DHCP nie przydziela mu adresu, a po ręcznej konfiguracji interfejsu dostaję kolejny komunikat od dostawcy, ale już bez możliwości rejestracji adresu mac.

Jak skonfigurować VirtualBox, żeby to działało? Możliwe, że dostawca w jakiś sposób blokuje możliwość wirtualizacji?
Jestem świeżym użytkownikiem VB i nie za bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 mar 2017, 17:11 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 133
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
Dostawca na pewno nie blokuje wirtualizacji, a zabezpiecza się przed tym by klienci nie dzielili się Internetem np. po sąsiedzku. A Twoja maszyna wirtualna jest pewno w tym wypadku widoczna jako kolejny komputer.

Ale zacznijmy od początku. W jaki sposób łączysz się z Internetem, jaka to sieć, kablowa, radiowa, masz w domu router czy tylko antenę za oknem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 mar 2017, 17:29 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 05 mar 2017, 14:42
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
xenio pisze:
A Twoja maszyna wirtualna jest pewno w tym wypadku widoczna jako kolejny komputer.

Zgłosiłem adres MAC, i dodali to urządzenie do sieci. Komputerów mogę w swoim abonamencie podpiąć bez ograniczeń.

xenio pisze:
. W jaki sposób łączysz się z Internetem, jaka to sieć, kablowa, radiowa, masz w domu router czy tylko antenę za oknem?


Światłowód. Routera nie mam, tylko jednostkę abonencką DASAN GPON ONT H665G spiętą z komputerem patchcordem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 mar 2017, 18:33 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 133
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
jaki adres IP ma twój host, oczywiście nie chcę byś go upubliczniał, końcówkę możesz podać w postaci 'wyiksowanej' .xxx?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 07 mar 2017, 18:43 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 05 mar 2017, 14:42
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
10.40.94.xxx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 08 mar 2017, 16:22 
Offline
V-aplikacja

Rejestracja: 22 cze 2009, 19:22
Posty: 60
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 1 razy
Najwyraźniej DASAN GPON szuka urządzenia, któremu nada adres IP a VirtualBox szuka serwera DHCP z którego może poprać adres i tu zachodzi konflikt. Zaopatrz się w router i nie będziesz miał problemów z wirtualizacją a dodatkowo w zależności od modelu zyskasz wyższy poziom bezpieczeństwa itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 12 mar 2017, 21:25 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 05 mar 2017, 14:42
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Tak jest. Z routerem wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc.
Temat do zamknięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl