Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 23 lis 2016, 01:04 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 28 kwie 2014, 22:32
Posty: 11
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Witam.
Dokupiłem sobie do serwera dysk SSD. Chciałem przenieść całość z obecnego dysku (konkretnie dysków, RAID1) na SSDka ale za diabła się nie udaje.

* Acronis polega z opcją kopiowania, nie bootuje
* Clonezilla odmawia kopiowania bo dysk docelowy jest mniejszy niż źródłowy
* W akcie desperacji pojechałem do znajomego do firmy, miał jakiś AOMEI wersję serwer, też lipa. Po kopiowaniu nie wstaje system - No device boot found. Naprawa MBR nic nie daje bo z polecenia z CMD nie widziały systemu.
Opcja migracji do SSD też nie skutkuje no SSD mniejszy niż talerzowe.

Dysk SSD sprawny. Działa bez problemów.

Już pomysłów nie mam. Ktoś coś może doradzić ? Pomijając świeżą kopię na SSDka. WS2012 jest już trochę pokonfigurowany, zaktualizowany itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 23 lis 2016, 14:50 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 4882
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 13 raz
Pomógł: 127 raz
Witaj,

co do AOMEI, nie wiem czy miałeś do dyspozycji najnowszą wersję ale zawsze możesz do testów zdobyć licencję NFR o ile posiadasz praktycznie jakikolwiek certyfikat, a jak się sprawdzi firma może nabyć licencję:
http://www.virtual-it.pl/6586-aomei-tec ... o-sow.html

Podobno działa Paragon Migrate OS, niestety nie sprawdzałem.

Z kolei bez najmniejszego problemu z migracją HDD na mały SSD (Windows 10) poradził sobie Veeam Endpoint Backup. Z tym że jest to rozwiązanie (jak sama nazwa wskazuje) przeznaczone do ochrony systemów klienckich ale znam osoby, które w małych środowiskach wspierają się nim do backupu systemów serwerowych, więc może warto spróbować.

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 23 lis 2016, 16:24 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 13 lis 2016, 18:52
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
A czy te problmy związane z wykryciem SSD nie wiążą się z niewłaściwym trybem w BIOSie. Nic nie daje np. zmiana SATA/AHCI?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 lis 2016, 01:05 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 28 kwie 2014, 22:32
Posty: 11
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Veeam Endpoint Backup z tego co widzę to jest do systemów gości a ja potrzebuję przenieść hosta, chyba że coś nie doczytałem. Certyfikatów nie posiadam.

AHCI powoduje BSODa zaraz po ładowaniu systemu i taka pętla.

No nic, walczymy dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 lis 2016, 08:24 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 4882
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 13 raz
Pomógł: 127 raz
Veeam Endpoint Backup FREE pozwala na backup fizycznych stacji, desktopów i laptopów (z Windows 7 SP1 lub nowszym) a nawet serwerów (od 2008 R2 SP1)... Jest darmowy nawet do użytku komercyjnego i nie należy go mylić z Veeam Backup & Replication, który właśnie pozwala na backup VM...

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 lis 2016, 14:51 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 28 kwie 2014, 22:32
Posty: 11
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Racja, pomyliłem programy. Zwracam honor.

Coś z systemem, bo kolejny program i to samo.
Przerzucę zawartość dysku, restart, ładowanie systemu, BSOD i pętla znów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 lis 2016, 16:16 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 28 kwie 2014, 22:32
Posty: 11
Podziękował: 1 razy
Pomógł: 0 razy
Niestety nie mam opcji edycji więc post pod postem.

PASS, reinstalkę robię. Za długo już z tym walczę i szkoda mi dalej na to czasu. Za wszelką próbę pomocy bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl