Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 10 mar 2020, 01:08 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 07 lut 2019, 00:24
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Konfiguracja wygląda tak:
Host - Windows Server 2012 R2 + 2 maszyny wirtualne. 1 robi za active directory, dns a druga na aplikacje. Konfiguracja wydaje się być poprawna ponieważ mam na wzór identycznie w innych lokalizacjach na których wszystko działa jak należy. Problem polega na tym, że maszyna virtualna z aplikacjami (druga) działa dosyć ospale. Mianowice łączenie z aplikacjami działa bardzo wolno. Pingując z poziomu hosta na virtualkę ping jest na poziomie 40-100ms przy 0-wym obciążeniu sieci. Pingując pierwszą maszynę ping jest jak należy. Na poziomie 1 ms. Jakieś sugestie co z tym fantem zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 13 mar 2020, 17:33 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 158
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
Na początek, masz zaktualizowany Windows Server, jakieś aktualizację wykluczyłeś??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 26 mar 2020, 02:52 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 07 lut 2019, 00:24
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Zarówno host jak i maszyna wirtualna są zaktualizowane pod korek. Żadnych aktualizacji nie wykluczałem. Ponadto dzisiaj konfigurowałem nowy serwer i sytuacja jest analogiczna. Maszyna wirtualna zamula na czystym systemie. Ale jeszcze się aktualizuje. Btw jakie aktualizację mam wykluczyć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 26 mar 2020, 22:10 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 158
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
regimil pisze:
. Btw jakie aktualizację mam wykluczyć ?


Raczej miałem na myśli to czy brak jakichś łatek nie powoduje problemu. Rozumiem, że dodatki integracyjne na maszynach wirtualnych również zaktualizowane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 26 mar 2020, 22:33 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 07 lut 2019, 00:24
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Cytuj:
Rozumiem, że dodatki integracyjne na maszynach wirtualnych również zaktualizowane?


Mógłbyś rozwinąć temat - "dodatki integracyjne"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 kwie 2020, 13:44 
Offline
V-desktop

Rejestracja: 01 kwie 2009, 09:52
Posty: 158
Podziękował: 6 raz
Pomógł: 3 raz
regimil pisze:
Mógłbyś rozwinąć temat - "dodatki integracyjne"


To zestaw sterowników usprawniających pracę maszyn wirtualnych i umożliwiające systemom gościom wydajni korzystać z podzespołów fizycznych serwera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 kwie 2020, 17:01 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5912
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 137 raz
@regimil

Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat Hyper-V Integration Services:
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... n-services

BTW. Pisząc, że masz identyczną konfigurację w innych lokalizacjach masz na myśli ustawienia programowe czy również identyczny sprzęt? Z jakich kart sieciowych korzystasz 100M, Gigabit, 10G, ...?

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 18 kwie 2020, 01:57 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 07 lut 2019, 00:24
Posty: 4
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Washi pisze:
@regimil

Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat Hyper-V Integration Services:
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... n-services

Ten temat ogarnąłem.

BTW. Pisząc, że masz identyczną konfigurację w innych lokalizacjach masz na myśli ustawienia programowe czy również identyczny sprzęt? Z jakich kart sieciowych korzystasz 100M, Gigabit, 10G, ...?


Miałem na myśli ustawienia programowe. Karty sieciowe 10G.
Udało mi się problem rozwiązać poprzez wyłączenie kolejkowania maszyn wirtualnych w ustawieniach karty sieciowej. Ale czy to jest dobra droga ? W każdym bądź razie pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 maja 2020, 11:04 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5912
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 137 raz
regimil pisze:
Udało mi się problem rozwiązać poprzez wyłączenie kolejkowania maszyn wirtualnych w ustawieniach karty sieciowej. Ale czy to jest dobra droga ? W każdym bądź razie pomogło.


Jak najbardziej dobra droga. Choć problem VMQ dotyczył głównie kart z chipem Broadcoma przed laty, na początku jak sama funkcjonalności kolejkowania została wprowadzona. Czasami w tej sytuacji pomagała sama zmiana adresów MAC.

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 maja 2020, 12:58 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 30 maja 2009, 15:41
Posty: 7
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Miałem ten problem jak migrowałem z Hyper-V 2008 do 2012 właśnie z kartami Broadcom ale było to chyba z pięc lat temu. Dziwie się, że Microsoft nadal nic z tym nie zrobił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl