Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 09 cze 2019, 23:36 
Offline
V-początkujacy

Rejestracja: 18 sty 2010, 23:49
Posty: 5
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam,
Mam prośbę o pomoc w następującej kwestii chcę rozszerzyć rozmiar VM z Windows 8.1 Pro.Niestety próbowałem z GUI i przez cmd i pojawia się komunikat:

Resizing to new size 136365211648 is not yet supported for medium 'H:\VirtualBox VMs\IE11 - Win7\Windows 8.1 Pro\Windows 8.1 Pro.vmdk'.

Kod wyniku (RC):
VBOX_E_NOT_SUPPORTED (0x80BB0009)
Komponent:
MediumWrap
Interfejs:
IMedium {ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1}

Failed to resize the storage unit of the hard disk H:\VirtualBox VMs\IE11 - Win7\Windows 8.1 Pro\Windows 8.1 Pro.vmdk from 25,00 GB to 50,00 GB.

Resizing to new size 53687091200 is not yet supported for medium 'H:\VirtualBox VMs\IE11 - Win7\Windows 8.1 Pro\Windows 8.1 Pro.vmdk'.

Kod wyniku (RC): VBOX_E_NOT_SUPPORTED (0x80BB0009)
Komponent: MediumWrap
Interfejs: IMedium {ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1}

Chcę wiedzieć gdzie jest problem i czy da się go rozwiązać.

Po drugie chcę zapytać czy jest możliwość kopiowania folderów i plików pomiędzy VM-kami w VirtualBox-ie bez konieczności kopiowania na dysk i potem do innej VM-ki.

Byłbym wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 cze 2019, 09:19 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lis 2008, 02:01
Posty: 5473
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 raz
Pomógł: 134 raz
Witaj,

w ostatnim czasie nie korzystam z tego rozwiązania ale... VirtualBox nie wspierał rozszerzania dysków o stałym rozmiarze. W związku z tym musisz sklonować dysk do postaci dysku dynamicznego (VBoxManage.exe clonehd...), następnie rozszerzyć rozmiar i później znów go sklonować by wrócić do dysku o stałym rozmiarze.

Co do Twojego drugiego pytania, to możesz odpowiednio skonfigurować siec w maszynach wirtualnych, tak by widziały się na wzajem, a następnie udostępnić foler na jednej z nich i tam kopiować sobie pliki...

PS. Najlepiej zacznij od eksperymentów na jakimś innym, nieistotnym dysku lub zrób kopię zapasową!

_________________
Washi
Jesli mój post okazał się pomocny, zaloguj się i kliknij na kciuk po prawej stronie ----------->
Porozmawiajmy o wirtualizacji - http://www.virtual-it.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Copyright © 2008-2012. All Rights Reserved Virtual-IT.pl