Virtual-IT.pl
http://www.virtual-it.pl/forum/

Wirtualizacja na dość leciwym laptopie
http://www.virtual-it.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=9117
Strona 1 z 1

Autor:  Buster [ 02 kwie 2018, 20:55 ]
Tytuł:  Wirtualizacja na dość leciwym laptopie

Witam Społeczność,
Posiadam dość leciwego laptopa ASUS X56Kr, oparty na AMD Turion x64 1,8 GHz z 4GB RAM. Niestety nie ma w tym laptopie sprzętowej wirtualizacji. A potrzebuję postawić sobie maszynę wirtualną, której ustawię rozdzielczość na 1366x768. Czy ktoś pomoże jak to zrobić? Próbowałem VirtualBox. Niestety nie chce się taka rozdzielczość ustawić. Mam do wyboru tylko dwie: 800x600 oraz 1024x768, co dla mnie jest nie wystarczające. VMWare Workstation nie chce się odpalić (brak sprzętowej wirtualizacji), podobnie Hyper-V (laptop stoi na Windows 10 Ent x64). Nawet próbowałem odpalić stary, dobry Ms Virtual PC 2007 SP1. Niestety wywala mi system.
Pomoże ktoś??

Autor:  Washi [ 04 kwie 2018, 09:33 ]
Tytuł:  Re: Wirtualizacja na dość leciwym laptopie

Witaj,

Spróbuj wykonać poniższe kroki.
1. Uruchom wiersz poleceń (CMD)
2. Przejdź do folderu, w którym zainstalowany jest VirtualBox, domyślnie C:\Program Files\Oracle\VirtualBox
3. Uruchom polecenie VBoxManage.exe setextradata VMzWindows CustomVideoMode1 1366x768x32
gdzie VMzWindows to nazwa maszyny wirtualnej, w której chcesz zmienić rozdzielczość
4. Uruchom maszynę wirtualną
5. Sprawdź czy w systemie zwirtualizowanym wśród dostępnych rozdzielczości znalazła się wymagana przez Ciebie

Autor:  Buster [ 04 kwie 2018, 10:43 ]
Tytuł:  Re: Wirtualizacja na dość leciwym laptopie

Już to robiłem. Niestety ta metoda nie działa.

Autor:  Washi [ 04 kwie 2018, 13:04 ]
Tytuł:  Re: Wirtualizacja na dość leciwym laptopie

Sprawdzałeś jak sprawa wygląda na starszej wersji VMware Workstation? Sprzętowe wsparcie dla wirtualizacji wymagane jest od wersji 8, siódemkę pobierzesz z tej strony:
VMware Workstation 7

Autor:  Carlo [ 04 kwie 2018, 13:08 ]
Tytuł:  Re: Wirtualizacja na dość leciwym laptopie

Hej,

w ustawieniach VM w VirtualBox zaznaczyłeś Enable 3D Acceleration?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/