Virtual-IT.pl
http://www.virtual-it.pl/forum/

Hyper-V - tworzenie środowiska testowego
http://www.virtual-it.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11508
Strona 1 z 1

Autor:  luke89 [ 26 cze 2020, 22:05 ]
Tytuł:  Hyper-V - tworzenie środowiska testowego

Witajcie,

mam potrzebę utworzenia środowiska testowego. Coś w rodzaju 1 do 1 tzn. z wykorzystaniem tego samego adresu IP oraz nazwy maszyny wirtualnej. Posłużyć mi ma do tego stary serwer IBM z 4 interfejsami sieciowymi. Główne środowisko opiera się na klastrze z 2 serwerów Dell na Hyper-V Server 2016. Dzięki wujkowi google podjąłem decyzję iż użyje funkcji replikacji do przeniesienia wybranych VM na środowisko testowe oraz zyskam również na aktualizacji danych (cykliczna synchronizacja danych). Na IBM zainstalowałem Hyper-V Server 2016, skonfigurowałem funkcję repliki i dzięki dodaniu roli brokera na klastrze poprawnie replikuje VM.
I byłoby idealnie gdyby nie problem z siecią. VM na klastrze pracują w różnych a konkretnie 3 vlanach:

10.50.0.0/24 - brama to firewall sprzętowy (vlan w DMZ)
10.10.0.0/24 - brama to przełącznik core (10.10.0.254)
10.2.0.0/24 - brama to przełącznik core (10.2.0.254)

Po replikacji wybranych maszyn i konfiguracji na wirtualnym przełączniku NAT (Internal) działają poprawnie, wewnątrz się widzą jednak nie mają wyjścia na świat (brak internetu) a to niestety rujnuje moją całą koncepcję.
Proszę o podpowiedzi co robię nie tak, a może jest jakiś lepszy sposób na utworzenie środowiska testowego?

Autor:  Washi [ 28 cze 2020, 15:51 ]
Tytuł:  Re: Hyper-V - tworzenie środowiska testowego

Witaj,

wydaje mi się, że Hyper-V Replica to nie najlepsza droga do stworzenia środowiska testowego. Doskonałym rozwiązaniem za to będzie Veeam Backup and Replication i funkcjonalność DataLab a konkretnie Virtual Lab i On-Demand Sandbox. Dzięki temu bezpośrednio z backupu uruchomisz środowisko testowe. Domyślnie ono też będzie zamknięte na ruch na zewnątrz ale możesz to bez problemu zmienić, jednak należy pamiętać by wówczas odizolować produkcję o test labu bo wówczas może zostać zrujnowane Twoje środowisko produkcyjne ;-)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/