Virtual-IT.pl
http://www.virtual-it.pl/forum/

Wysoki ping na maszyną wirtualną
http://www.virtual-it.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=10953
Strona 1 z 1

Autor:  regimil [ 10 mar 2020, 01:08 ]
Tytuł:  Wysoki ping na maszyną wirtualną

Konfiguracja wygląda tak:
Host - Windows Server 2012 R2 + 2 maszyny wirtualne. 1 robi za active directory, dns a druga na aplikacje. Konfiguracja wydaje się być poprawna ponieważ mam na wzór identycznie w innych lokalizacjach na których wszystko działa jak należy. Problem polega na tym, że maszyna virtualna z aplikacjami (druga) działa dosyć ospale. Mianowice łączenie z aplikacjami działa bardzo wolno. Pingując z poziomu hosta na virtualkę ping jest na poziomie 40-100ms przy 0-wym obciążeniu sieci. Pingując pierwszą maszynę ping jest jak należy. Na poziomie 1 ms. Jakieś sugestie co z tym fantem zrobić ?

Autor:  xenio [ 13 mar 2020, 17:33 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

Na początek, masz zaktualizowany Windows Server, jakieś aktualizację wykluczyłeś??

Autor:  regimil [ 26 mar 2020, 02:52 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

Zarówno host jak i maszyna wirtualna są zaktualizowane pod korek. Żadnych aktualizacji nie wykluczałem. Ponadto dzisiaj konfigurowałem nowy serwer i sytuacja jest analogiczna. Maszyna wirtualna zamula na czystym systemie. Ale jeszcze się aktualizuje. Btw jakie aktualizację mam wykluczyć ?

Autor:  xenio [ 26 mar 2020, 22:10 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

regimil pisze:
. Btw jakie aktualizację mam wykluczyć ?


Raczej miałem na myśli to czy brak jakichś łatek nie powoduje problemu. Rozumiem, że dodatki integracyjne na maszynach wirtualnych również zaktualizowane?

Autor:  regimil [ 26 mar 2020, 22:33 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

Cytuj:
Rozumiem, że dodatki integracyjne na maszynach wirtualnych również zaktualizowane?


Mógłbyś rozwinąć temat - "dodatki integracyjne"

Autor:  xenio [ 03 kwie 2020, 13:44 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

regimil pisze:
Mógłbyś rozwinąć temat - "dodatki integracyjne"


To zestaw sterowników usprawniających pracę maszyn wirtualnych i umożliwiające systemom gościom wydajni korzystać z podzespołów fizycznych serwera.

Autor:  Washi [ 03 kwie 2020, 17:01 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

@regimil

Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat Hyper-V Integration Services:
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... n-services

BTW. Pisząc, że masz identyczną konfigurację w innych lokalizacjach masz na myśli ustawienia programowe czy również identyczny sprzęt? Z jakich kart sieciowych korzystasz 100M, Gigabit, 10G, ...?

Autor:  regimil [ 18 kwie 2020, 01:57 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

Washi pisze:
@regimil

Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat Hyper-V Integration Services:
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... n-services

Ten temat ogarnąłem.

BTW. Pisząc, że masz identyczną konfigurację w innych lokalizacjach masz na myśli ustawienia programowe czy również identyczny sprzęt? Z jakich kart sieciowych korzystasz 100M, Gigabit, 10G, ...?


Miałem na myśli ustawienia programowe. Karty sieciowe 10G.
Udało mi się problem rozwiązać poprzez wyłączenie kolejkowania maszyn wirtualnych w ustawieniach karty sieciowej. Ale czy to jest dobra droga ? W każdym bądź razie pomogło.

Autor:  Washi [ 03 maja 2020, 11:04 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

regimil pisze:
Udało mi się problem rozwiązać poprzez wyłączenie kolejkowania maszyn wirtualnych w ustawieniach karty sieciowej. Ale czy to jest dobra droga ? W każdym bądź razie pomogło.


Jak najbardziej dobra droga. Choć problem VMQ dotyczył głównie kart z chipem Broadcoma przed laty, na początku jak sama funkcjonalności kolejkowania została wprowadzona. Czasami w tej sytuacji pomagała sama zmiana adresów MAC.

Autor:  ViteQ [ 03 maja 2020, 12:58 ]
Tytuł:  Re: Wysoki ping na maszyną wirtualną

Miałem ten problem jak migrowałem z Hyper-V 2008 do 2012 właśnie z kartami Broadcom ale było to chyba z pięc lat temu. Dziwie się, że Microsoft nadal nic z tym nie zrobił.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/